Nyheter

Siste nyheter fra Misjonssalen Ålesund

52 utenat Foto: pixabay.com
04. mai 2017

52 utenat

Du har Bibelen på telefonen og kan søke opp et hvilket som helst vers, men husker du noen utenat? Kanskje kan du noen du lærte for lenge siden? Har du tenkt på hvorfor det er bra å ha Bibelen med seg i hodet? 

 

Hvis du kan bibelvers utenat, er sjansen ganske stor for at ett av dem er Johannes 3:16. Kanskje kjenner du igjen disse bibelstedene også – salme 119:105, salme 37:5, Johannes 14:6, Efeserne 2:8? Mange husker mye fra Bibelen selv om de ikke husker ordrett eller hvor det står. I dag har vi bibel-app med søkefunksjon på mobilen, så nå er det vel ingen som lærer seg bibelvers utenat lenger? Hvorfor trenger vi å kunne bibelvers når vi har de så lett tilgjengelig?

 

Det burde være lett å se for seg at man kan komme i situasjoner hvor man kunne trenge et bibelvers uten å måtte lete etter det i en Bibel eller på telefonen først. Har du bibelvers i hodet er de unektelig mer tilgjengelig enn om du må slå de opp. Bibelen gir oss flere gode grunner til å lære seg vers utenat, her er fem av dem.

1) Jesus, vårt aller beste forbilde, siterer Skriftene gang på gang og viser at han kjenner de ut og inn. Hvis Jesus syntes han trengte å vise til Skriftene når han forklarte noe, hvor mye mer skulle ikke vi trenge det?

2) I Josva 1:8 står det «Les fra lovboken dag og natt». Dette høres litt voldsomt ut. Vi får ikke lest dag og natt, men hvis vi kan mye utenat er det hos oss også når Bibelen ikke er åpen.

3) Nøkkelen til etterfølgelse er å kjenne Bibelen. Fortsettelsen i Josva 1:8 er «…så du trofast følger alt det som er skrevet i den».

4) I 1. Peters brev 3:15 blir vi oppfordret til å alltid være forberedt til å forsvare håpet vårt. Med bibelvers i hodet er vi bedre rustet til både å forsvare troen og dele troen.

5) Vi finner mange bønner i Bibelen. Når vi mangler ord, kan Bibelen få formulere bønnen for oss. Dersom vi kjenner slike vers kan de bli en del av bønnelivet vårt. Bibelens eksempler på bønn er viktige, fordi de viser oss mangfoldet i hva vi kan be om og hvor mye Gud har å gi.

 

Lærer du noe utenat, bærer du deg med deg resten av livet. Kanskje kommer det dager da du verken orker eller vil åpne Bibelen og høre Guds ord. Da kan Gud minne deg på vers du har med deg fra tidligere. Vi er forskjellige og noen lærer nok fortere enn andre, men med gode metoder kan alle lære utenat. De som kanskje er aller flinkest, er barna. Noen vil kalle det indoktrinering eller hjernevasking, la oss heller kalle det å gi videre av skatten vi har fått. Barn har en uovertruffen evne til å lære og kan veldig tidlig klare å huske bibelvers utenat. For en gave det ville være å gi barna, om vi hjalp dem å lære bibelvers utenat som de kan ha med seg resten av livet!

 

Så hvordan har du egentlig lært de bibelversene du kan? Alene ved den åpne Bibelen? På leir? På søndagsskolen? Mest sannsynlig er det en kombinasjon. Og forhåpentligvis synes du ikke du har lært nok vers enda. De som var på NLMs årlige fellesskapskonferanse, Fellesskap 17, hørte Tarjei Asprusten fortelle at han lærte bibelvers av foreldrene da han var liten.  Dette førte til at undertegnede begynte å lete etter lister over gode bibelvers å lære utenat. Det kunne kanskje ha vært enklest å kjøpe bibelkort, eller mannakorn som de også kalles. Internett har selvsagt også mye å komme med, men så har vi alle vår troshistorie og ingen av listene jeg fant hadde alle versene jeg ville ha hatt med. Dermed begynte jeg å lage min egen. Jeg tenkte jeg ville lage en liste med 52 bibelsteder slik at familien kunne forsøke å lære ett hver uke. Noen vers er korte, noen er lange. Du finner lista til nedlasting litt lenger ned her, men jeg vil faktisk heller anbefale å lage din egen. Det viste seg at det slett ikke var vanskelig å finne 52 vers, det var heller vanskelig å skulle velge så få, og prosessen med å skulle velge ut versene var særdeles oppløftende. Jeg ble minnet om hvor innholdsrik Bibelen er. Ikke at jeg egentlig hadde glemt det, men prøv å finne en annen bok hvor sitatene det er verdt å skrive ned kommer så tett. Det finnes ikke bedre bok enn Bibelen. La oss fylle hjertene med Guds ord så det kan boble over!

 

I listen har jeg brukt Bibelselskapets oversettelse på bokmål fra 2011. De 12 første versene på listen er noen av de mest kjente, i tilfelle du syns 52 var litt mange. Resten er et usortert utvalg. Print ut listen og heng den opp, eller følg med på instagram @nlmalesund for et nytt vers hver uke. Om noen klarer å lære alle 52, lager vi svært gjerne en oppfølgingsreportasje om det! 

 

Nyttige lenker:

Bibelen

Ti tips om å lære bibelvers utenat

 

 

 

Sist redigert torsdag, 04 mai 2017 20:20

NLM Ålesund Misjonsforsamling

Myrabakken næringssenter

Spjelkavikvegen 132

6010 Ålesund

misjonssalen@misjonssalen.net

Kontonummer: 3910 24 49154

 

 

logo_Misjonssambandet_rød_400.png

Dagens bibelord