Nyheter

Siste nyheter fra Misjonssalen Ålesund

22. november 2016

Når ord blir for små

En oppfordring om å la Jesu kjærlighet smelte kulden mellom mennesker.

Sylvi Listhaug skryter av å få spalteplass i en av verdens største aviser om at Norge har ekstremt streng returpolitikk, noe som blir synliggjort ved at barn sendes hjem til områder som mange mener er utrygge. Begrunnelsen er at hvis vi hjelper andre, kan dette gå utover vår egen velferd. Trump ble for kort tid siden valgt til president for verdens mektigste land med en retorikk om å stenge grenser, kvitte seg med millioner av mennesker som er uten varig opphold, i et land som for få århundrer siden ble invadert av hans forfedre.

 

Som en reaksjon går den ene personen etter den andre ut på sosiale medier og oppfordrer til å ta til motmæle. Foreldre bruker anledningen til å fortelle at de ikke vet hvordan de skal forklare barna sine både om norsk innvandringspolitikk, og om hvordan en mann som fronter kvinneundertrykkelse og skattesnusk kan bli president.

Jesus, farløse, enker og innflyttere

For litt over 2000 år siden ble et barn født i Betlehem. Han ble født i det okkuperte området som den gang ble kalt Palestina. Området var okkupert av Romerriket. Denne utkanten av keiserdømmet var i konstant opposisjon mot sine ledere. I løpet årene før Jesu fødsel døde 150 000 jøder i kamper mot styresmaktene. Romerriket var en totalitær stormakt, og konflikten mellom jøder og romere var en konstant utfordring. Likevel forteller Det nye testamentet oss at Jesus var lite opptatt av dette. Uten å kritisere oppover startet Jesus en hel bevegelse av mennesker som fikk som oppgave å bry seg om farløse, enker og innflyttere. De som hadde to kjortler skulle gi en til de som ingen hadde. I stedet for å besvare ondt med ondt, ble man oppfordret til å gjengjelde det onde med det gode. Det nye store budet han gav var å elske vår neste som oss selv. Etterhvert tvang dette også styresmaktene til å følge etter.

 

Jesus oppfordret altså ikke til å gå i protesttog. Han oppfordret ikke til å skrive plakater og populistiske oppslag. Han oppfordret til å gjøre. For der mennesker handler med godhet er det nesten ikke grenser for hva som kan skje.  

Omsorg som koster – og er verdt det

Det sirkuset som Listhaug omtaler som “hylekor” fremstår som kraftløst både for henne og for meningsmotstanderene hennes. Joner fikk imidlertid generert penger til en god sak, men metoden er vel heller tvilsom. Annet enn disse pengene er det lite faktisk handling å spore. Å dele en kommentar på Facebook blir fort et alibi for å slippe å faktisk gjøre noe. Ta kontakt, invitere hjem, hjelpe noen praktisk. Samfunnet vårt trenger radikalt gode mennesker, og dette visste Jesus. Han visste også at det er vanskelig for oss, og derfor poengterte og modellerte Han det gang på gang.

 

Velferdsstaten har gitt oss mye godt, men kanskje har vi det for godt?  Vi bor i et samfunn der vi er vant til at staten ordner opp, og vi trenger ikke å handle selv. Mitt mål med denne teksten, er jeg ønsker å nå ut med hvordan Jesus møtte mennesker i vanskelige situasjoner. Tenk om vi denne førjulstiden kan hente inspirasjon fra Jesus til å leve ut det vi tror på. At vi deler mer med de som har lite. At vi tar oss av de som har det vanskelig. At vi setter mennesker i fokus i stedet for ting. At vi kan gi hverandre godhet og kjærlighet i stedet for harde pakker. Godhet fra et menneske til et annet menneske kan være med å snu verden. Men det krever handling. Jeg håper at vi er villig til å gjøre så mye at det går utover vår egen velferd. Det er heller ingen ting som kan oppdra våre barn så godt som å være gode eksempel. Hvem skal du hjelpe? Ikke la det bli med ord.

 

Andreas Bakke

Sist redigert fredag, 25 november 2016 11:35

NLM Ålesund Misjonsforsamling

Myrabakken næringssenter

Spjelkavikvegen 132

6010 Ålesund

misjonssalen@misjonssalen.net

Kontonummer: 3910 24 49154

 

 

logo_Misjonssambandet_rød_400.png

Dagens bibelord