Nyheter

Siste nyheter fra Misjonssalen Ålesund

Tekst og bilde, Andreas Bakke Tekst og bilde, Andreas Bakke
15. september 2016

Ateisten som møtte Gud

En vandring i fotsporene til C.S. Lewis har ført mine egne steg nærmere Gud.

 

I C.S. Lewis fotspor var en tur arrangert av SI-Reiser i samarbeid med Radio Sunnmøre fra 8. til 12. september der jeg deltok sammen med 24 andre deltakere og tre reiseledere.

 

Hva er det som gjør at så mange mennesker forskjellige plasser på kloden har funnet veien til sine guder gjennom naturen? Det å dyrke sol, måne, stjerner og fjell er en gjenganger i svært mange sivilisasjoner. For meg har dette i flere år vært en grunn til tvil og grubling. Da jeg for et drøyt år siden satte meg ned med boka “Se det i øynene” eller kanskje bedre kjent som “Mere Christianity”, av C.S. Lewis, fikk grublingen min noe helt nytt å jobbe med. Tvil ble gradvis gjort om til tro. Mennesker søker ikke de store tingene i skaperverket fordi en større gud ikke finnes, men nettopp fordi Gud har lagt ned noe av seg i skaperverket slik at dette peker i retning av ham. Problemet er at mange ikke får hjelp til å gå videre fra det skapte og helt frem til skaperen i sin leting etter en mening med denne verden.

 

Myten som ble sann

C.S. Lewis vokste opp i et religiøst hjem. Han kunne valgt å følge veien til foreldrene. Det gjorde han ikke. Han kuttet alle bånd med det religiøse og ble etter hvert en tydelig ateist. I stedet for å la stoltheten hindre han i å tenke i andre baner brukte han sitt store intellekt til å gå gjennom eksistensielle spørsmål flere ganger. Som litterær ekspert var han kjent med en rekke myter fra hele verden, og særlig myter fra vår verden her i nord. Samtaler med andre mennesker som hadde mye til felles med Lewis gjorde at han til slutt ble overbevist om at det i mylderet av myter fantes noe som var sant.

 

Naturalismen kunne ikke tilfredsstillende svar på spørsmålene. Lewis’ jag etter å forstå førte ham til kilden av kunnskap. I et kjent sitat sier han at han tror på Gud, og at han gjennom Gud har fått se verden på en helt ny måte. En verden som henger sammen. En verden som gir mening, og en Gud som gir sinnet ro på en måte som kun menneskets egen skaper kan gjøre.

 

Guds store drøm

Det som i størst grad har gjort at mine steg føles både mer stødige, og at de samtidig er nærmere Gud, er det å ha fått større kjennskap til Gud gjennom å følge noen av tankebanene til Lewis. Gud har en uvurderlig sterkt trang til å være sammen med menneskene. Han har skapt dem, og han vet godt at ingen ting er så bra for dem som å ha en tett relasjon til han. Han ønsker nemlig å se oss utfolde oss og vokse nettopp gjennom relasjonen til han. Å oppdage dybden i dette forsterker inntrykket av frelsesverket. Den store redningsplanen, og tydeligheten i de lange linjene, ble mer fremtredende og blankpolert.

 

Det som kanskje overrasket meg mest med dette møtet var å se hvor knallsterke argumentene til C.S. Lewis er i møte med argumentene fra for eksempel ateisten Richard Dawkins. Å se at sitatene fra Lewis plukker fra hverandre argumentene fra en så kjent ateist, gir en stor frimodighet som jeg håper å bære på lenge.

 

Vandringen i fotsporene til C.S. Lewis ble ikke en avslutning på min vandring med arven som han etterlot, men en ny start. Jeg ser frem til fortsettelsen.  

 

Noen linker for dem som ønsker å studere mer av C.S. Lewis:

 

Offisiell hjemmeside:

https://www.cslewis.com/uk

 

Snakk om tro sin kommentar til Narnia:

http://snakkomtro.com/legenden-om-narnia-loven-heksa-og-klesskapet/

 

Kommentar fra Damaris om C.S. Lewsi og hans historie:

http://www.kulturvinduet.no/tekst/7118/C5FS5F-Lewis---en-av-de-store-kristne-forfattere.aspx

Sist redigert fredag, 16 september 2016 10:21

NLM Ålesund Misjonsforsamling

Myrabakken næringssenter

Spjelkavikvegen 132

6010 Ålesund

misjonssalen@misjonssalen.net

Kontonummer: 3910 24 49154

 

 

logo_Misjonssambandet_rød_400.png

Dagens bibelord